E-Ticarette Başarı İçin 14 Altın Kural

eticarette başarı için

İçerikler

E-Ticaret sektöründe başarıyı yakalayan projeler yanında, hüsranla sonuçlanan projeler de bulunuyor. Peki, ama başarılı olanlar bunu nasıl yaptı? E-ticarette başarı için neler yapılabilir? Bu konuda bu ve buna benzer sorulara cevap bulmak ve e-ticaret girişimcilerine bir yol haritası çizebilmek adına ele aldığımız e-ticarette başarıyı yakalamak için izlenebilecek bazı yöntemleri sizlerle paylaşıyoruz.  Sizlerin de girişimcilere faydalı olacağını düşündüğünüz önerileriniz varsa yazının devamında yorum olarak belirtirseniz sizlerin katkısı ve EticaretGunlugu farkı ile bu önerileri de okurlarımıza sunmaktan mutluluk duyarız.

1) Orjinal bir fikir sahibi olun

Başarılı olmuş e-ticaret projelerine baktığımızda proje sahiplerinin, seçtikleri alanın öncüleri olduğunu görmekteyiz. Bu proje sahipleri çok küçük sermayelerle sektörde ilk ve rakipsiz olmanın onlara sunduğu nimetleri sonuna kadar kullanarak başarıyı yakaladılar. Onların ardından gelen çok daha güçlü ve büyük sermayeler başarısız olurken onlar durmadan yükseldiler. Siz de böylesi büyük başarılar hayal ediyorsanız sektörün öncüleri olmalısınız

2) Fark yaratın

Oyuncak üzerine bir e-ticaret projeniz var diyelim. Klasik bir mağaza ile işe başlamaktansa, projenize diğer sitelerde olmayan fikirler katın, farkınız olsun. Örneğin sitenin bir bölümünde sizden oyuncak alan ailelerin çocuklarının fotoğraflarının yer aldığı bir albüm oluşturun.

3) E-ticaret yazılım paketi

Kendinize ihtiyaçlarınıza cevap verecek bir yazılım edinin.  Tasarımın özgün olmasının yanında müşteriye kullanım kolaylığı sunmasına da dikkat edin. Unutmayın siteniz sizin görünen yüzünüz misafirlerinizi en iyi şekilde karşılamanız gerekiyor.

4) Blogunuz olsun

Sitenizde iş alanınızla ilgili düzenli olarak güncellenen kaliteli içerik sunun, hedef kitleniz alışveriş yapmasa da sitenize gelsin. Bu hem Google da yükselmeniz hem de marka bilinirliğiniz açısından işinize değer katacaktır.

5)Reklam ve pazarlamaya önem verin

E-ticaret girişimcilerinin yaptığı en büyük hataların başında yer alan reklam ve pazarlamaya gereken önemi vermemeleridir. Oysa e-ticaret girişiminizden istediğiniz verimi alabilmeniz için insanların sizden haberdar olması gerekir. Bu da ancak tanıtım ile olur. Yoksa yeni kurulmuş ve tabiri caizse yerin derinliklerinde yer alan e-ticaret sitenizi kim nereden bilebilir ki,  bu nedenle işinizin başlangıç aşamasından, sektörde lider bir kuruluş oluncaya hatta zirveye çıktığınızda bile her zaman tanıtım ve pazarlama önceliğiniz olsun.

Bugün sektörün dev kuruluşlarına baktığımızda her yerde var olduklarını görürsünüz.

6)Sponsor olun

Aktif web site ve bloglara sponsor olun. Bana göre internet üzerinde tercih edilebilecek en uygun reklam biçimidir. Çok küçük bütçelerle binlerce kişiye ulaşmanız oldukça kolay. İnternet kullanıcıları sponsor firmalara önem verir. Sponsorluk güçlü firma imajının oluşmasında oldukça etkilidir.

7)Sosyal ağları kullanın

Facebook ve twitter olmak üzere yer edinebileceğiniz tüm sosyal alanları kullanın. Günümüzde pek çok firma sosyal ağlarda edindikleri takipçiler üzerinden ürün ve hizmet tanıtımlarını yaparak sıfır maliyetle marka bilinirliklerini artırmaktadır. Bu imkanı en iyi şekilde kullanın.

8) E-Posta pazarlaması

Ziyaretçilerini e-bülten üyeliğine teşvik edin. Bu sayede abonelerinize e-posta ile ulaşabilir, ürün, kampanya ve tanıtımlarınız hakkında onları direkt olarak bilgilendirebilirsiniz. Uzmanlar tarafından e-posta pazarlamasında geri dönüş oranının tatmin edici düzeyde olduğu ifade ediyor.

9)Müşteri merkezli olun

En etkili müşteri hizmetlerini sunabilmek için yollar üretmeniz gerekmektedir. Bu stratejileri belirlemede müşterilerinizi dinleyin, fikirlerine önem verin. Bir online tüketici olarak siz olsanız hizmet ve ürün aldığınız firmadan beklentileriniz neler olurdu? Bunları değerlendirin.  Önceliğiniz sürekli en iyi hizmeti sunmak ve müşteri kazanmak olsun. Bunun için gerekirse bir süre para kazanmayın ama müşteri kazanın ve kazandığınız müşterileri kaybetmeyin.

10)Sağlam tedarikçilerle çalışın

Tedarikçileriniz yüzünden bir ürünü zamanında müşteriye ulaştıramadığınızda ya da tedarikçiniz stok unda tükenen bir ürünü size zamanında bildirmediği için elinizde olmayan bir ürünü satmak zorunda kaldığınızda bunu müşteriye hiçbir şekilde izah edemezsiniz. Müşteri ürünü sizden almıştır ve sizi bilecektir. Bu tarz durumlar hem yasalar karşısında hem de müşteri nazarında sizi zor duruma düşürecektir. Bu nedenle zor durumlara düşerek itibar kaybetmemek için çalıştığınız tedarikçilerin seçiminde dikkatli olun. Çalışmayı düşündüğünüz tedarikçi firmaları ilgili kurum ve kuruluşlardan araştırın.

11)Eylem planınız olsun

İşlerin iyi gitmediği dönemlerde ya da kriz dönemlerinden neler yapabileceklerinizle ilgili önceden çalışmalar yaparak hazırladığınız bi eylem planınız olsun. Bu plan hem kendinizi iyi hissetmenize hem de kriz dönemlerinde alınabilecek yanlış kararların önlenmesinde size katkı sağlayacaktır.

12) Hukuk

Yaptığınız iş ile ilgili yasalara hâkim olun ve tüm işleriniz yasalara uygun olsun. Bu konuda her zaman muhasebeci ve avukatınızdan bilgi alın.

13)Seo

Sitenizin seo yani arama motoru optimizasyonunu mutlaka yaptırın. Seo yaptırmadan evvel çalışacağınız firmayı iyi araştırın. Seo uzmanlık gerektiren bir alan olduğundan gerçekten işinin ehli kişiler tarafından yapılması gerekiyor. Bu sebeple sitenizi kendisini seo uzmanı olarak tanıtan herkese emanet etmeyin.

14)Ödeme yöntemleri

Müşterilerinize alternatif ödeme yöntemleri sunmanız satışlarınızı olumlu yönde etkileyecektir. Bu sebeple farklı bankalardan sanal pos almanız gerekiyor. Bankalardan sanal pos alamamanız durumunda sanal pos hizmeti sunan firmalarla çalışmanız uygun olur. Ayrıca tüketiciler tarafından kapıda ödeme yönteminin de çok tercih edildiği bilinmekte, bu hizmeti de sunmanız sizin için artı değer olacaktır.

Bunlar da ilginizi çekebilir !