G Teknolojisi Nedir? Tarihsel Gelişimi Nasıldır?

eticaretgunlugu4,5g

İçerikler

Bu teknolojiler insanların hayatına girdiğinden beri sabit hat kullanımını yok denecek kadar azaltmıştır. Dünya üzerindeki yaklaşık 7,5 milyar insan arasında GSM kullanmayan sayısı yok denecek kadar azdır. 2013 verilerine göre 6,8 milyar kişi ile % 87 olmuştur. Pek çoğumuz merak etmişizdir. GSM, 1G, 2G, 2.5G, 2,75G 3G, 4G, 4.5G ve son olarak 5G teknolojileri hakkında merak ettikleri bir çok soru vardır. Bu nedenden dolayı böyle bir araştırma yapmayı uygun bulduk.

GSM (Global System for Mobile Communications)  Nedir?

Türkçe ismi Mobil İletişim İçin Küresel Sistem, bir cep telefonu iletişim protokolüdür. Aynı hat ile değişik operatörleri, illeri, ülkeleri aranabilen; insanlar arasındaki mesafeleri yakınlaştıran bir sistemdir. Teknik olarak; tüm GSM operatörleri, hücresel ağ kullanır ve dolaşım sırasında hücreler arası geçiş yapma kabiliyetine sahiptir. Dolayısıyla kapsama alanından çıkmadığınız müddetçe kesintisiz konuşma imkanına sahipsiniz.

Gelişim Süreci

1980’li yılların başından itibaren Avrupa ülkelerinde kullanılmaya başlanmıştır. İlk başlarda birbirinden uyumsuz sistemler kullanılmakta iken Avrupa Birliği fikri ile birlikte kullanışlı bir sistemin ortaya çıkmasına neden oldu. Conference Europeenne des Postes et Telecommunications adında bir gurup kurularak Batı Avrupa için ortak bir mobil sistem ortaya konulmasını sağladı. Bu grup Groupe Spéciale Mobile adını aldı ve bu sisteme de GSM adı verildi. 1990’lı yılların başında, Doğu Avrupa ve Avusturalya’nın ardından Güney Amareka ve ABD’ye yayıldı ve kullanmaya başladılar.  Japonya ise bu sistem katılmayarak GSM ile uyumlu olmayan kendi mobil sistemlerini kurmuşlardır.

Mobil Telefon Sisteminin Nesilleri

  • 0G Nesil Mobil Telekomünikasyon Hizmeti: İlk nesil sistemlerde, analog veri akışı kullanılır.

indir (1)

  • 1G Nesil Mobil Telekomünikasyon Hizmeti: İlk nesil sistemlerde, analog veri akışı kullanılır.
  • 2G Nesil Mobil Telekomünikasyon Hizmeti: İkinci nesil sistemlerde sayısal veri akışı kullanılır.
  • 2,5G (GPRS) Nesil Mobil Telekomünikasyon Hizmeti: 3G’ye geçişin ilk temelleri GPRS (Genel Paket Radyo Servisi) sayesinde olmuştur. Bazı operatörler bunu 2.5G teknolojisi olarak duyurmuşlardır.
  • 2.75G (EDGE) Nesil Mobil Telekomünikasyon Hizmeti: GSM Evrimi için Genişletilmiş Veri Aktarım Oranları
  • 3G Nesil Mobil Telekomünikasyon Hizmeti: Üçüncü nesil sistem ile daha hızlı veri transferi ve bant genişliğinin daha verimli kullanımı mümkün olmuştur.
  • 4G Nesil Mobil Telekomünikasyon Hizmeti: Dördüncü nesil sistem ile kapsama alanı başta olmak üzere 3G ile çözülememiş olan sorunların çözülmesi beklenmektedir.

Türkiye’de 4G

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu tarafından kamuoyunda 4.5 G olarak bilinen IMT Hizmet ve Altyapılarına İlişkin Yetkilendirme İhalesi 26 Ağustos 2015 tarihinde Ankara’da yapıldı.

IMT Yetkilendirme süresi 30 Nisan 2029 tarihine kadar olup, işletmeciler IMT hizmetlerinin sunumuna 1 Nisan 2016 tarihinden itibaren başlayabilecektir

  • 5G Nesil Mobil Telekomünikasyon Hizmeti: yeni nesil kablosuz telefon teknolojisidir.Dördüncü nesil teknolojinin yaklaşık 10 katı veri iletim hızı sağlamaktadır. Uluslararası Telekomünikasyon Birliği ve Avrupa Birliği tarafından 2020 yılına kadar tamamlanması ve kullanılmaya başlanılması öngörülmektedir.

images (1)

Bunlar da ilginizi çekebilir !