İçimizdeki yeşil devi nasıl motive ederiz?

yesildev

İçerikler

Motivasyon en basit tabiri ile insanları belirli bir amaca doğru devamlı şekilde harekete geçirmek için gösterilen çabaların toplamı olarak ifade edilebilir. Motivasyonun kelime olarak kökenine de inildiğinde asıl amaç harekete geçirmektir. Burada bizi ilgilendiren çalışanları örgüt için ortak paydada buluşturmak istiyorsak gerçekten motivasyonu nasıl kullanmalıyız?

1.Motivasyon Algımız

İş hayatında motivasyonun yeri nedir herkesi motive eden unsurlar acaba aynı mı? Girişimciler için motivasyon genelde onları cesaretlendirecek,  şaha kalkmalarını sağlayacak sadece ufak bir cümle olurken , mavi yakalılarda takdir görme , beyaz yakalılarda kendini gerçekleştirme, saygınlık kazanma gibi değişiklikler gösterebiliyor. İşin özü insanla ilgili sanırım ; farklı kişilikleriz farklı ruhlara bürünmüş farklı bedenleriz isteklerimiz , beklentilerimiz, bizi güdüleyen unsurlar tabi ki de  değişkenlik gösterecek.  Kişilerin yapabileceklerinin limitini, eğitim ve yetenek seviyeleri, yapabildiklerinin limitini ise moral ve motivasyon seviyeleri belirler.  Burada kendinin farkında olan kendi kendine yetebilen insanlar bir adım öne çıkar. İş hayatında her zaman motivasyonunuzu zirvede tutacak olaylar olmuyor tabi ki , çalışanlarının motivasyonunu hep dinç tutan işverenlerle de çoğunlukla rastlayamıyoruz ne yazık ki. Ne yapmalıyız?

2. Motivasyonu Zirvede Tutmanın Yolları

Geleceği görmek istiyorsanız hatta geleceğin fragmanlarını izlemekten bıktıysanız moralinizi , motivasyonunuzu daima dinç tutacaksınız.  Bazen bunu tek başına yapmanız gerekecek kendi kendinize yetmeniz gerekecek .  Çünkü Türkiye’de çalışanı motive etme anlayışı bazen çalışanınızın alnına kondurduğunuz bir öpücük kadar anlamsız bir hal almış durumda.  Büyük işler başarmış, yüksek karlar elde etmiş, çalıştığı firmanın prestijini zirvelere taşımış ne çalışanlar var ki.. Kuru bir plaket ve toplantı odasında düzenlenmiş bir kutlama ve alına bir buse ile kapanış ile ödüllendirilmiş ,  motive edilmiş. Türkiye hep bir hayaller hayatlar  ülkesi maalesef ki.  Kötü örnekleri bir kenara bırakalım şimdi motivasyon neden bu kadar önemli ? Nasıl olmalı , neler yapmalıyız? Kısacası hayallerden bir bahsedelim..

İnsanın elinden gelenin en iyisini güzelini yapabilmesi için öncelikle motive olması gerekiyor. Bu bağlamda başarının elde edilmesi için motivasyon şarttır ama tabi ki tek başına yeterli değildir.

3. Motivasyonun Kazandırdığı İvme

Çalışma hayatında yer almamızın çeşitli sebepleri var bunların başında ihtiyaçlarımız geliyor sanırım. İnsanoğlunun hem bedensel hem ruhsal birçok ihtiyacı var.. İhtiyaçlarımızı elde etmek adına harekete geçiyoruz ve iş hayatında hep daha fazlasını başarmak , ileriyi görmek istiyoruz. İhtiyaçları tatmin etmemiz ancak güdülerimiz ile gerçekleşir güdüler bizi harekete geçirir bize ivme kazandırır. Bir çalışanın işinde motivasyonunun yüksek olması üç koşulun gerçekleşmesi ile mümkündür ;  öncelikle inanmak iyi bir yönetici olmaya kimse sizi zorla ikna edemez bu ancak sizin kendi kendinizi ikna etmeniz ile gerçekleşir . Bu beraberinde özgüveni getirir kendine güvenen kişinin aklı da sakindir , asla panik olmaz adımlarından emindir.  Önemli olan insanın kendi iç dünyasının sınırlarını bilmesi , yapabileceklerine inanması  . Amaçlarını gerçekleştirmek için insanın kendini tanıması duvarlarını yıkması içindeki sese kulak vermesi onu en iyi motive eden şeydir.

Son olarak motivasyonunuzu dinç tutmak istiyorsanız gizli kıyıda köşede kalmış yeteneklerinizi sorgulayın kendinizi sınayın , ’’ ben yapamam , ben asla yüzleşememleri ’’ bir kenara bırakın . Kendinizi görmek istediğiniz yerlerde hayal edin, hayal kurmanın başarmanın yarısı olduğunu asla aklınızdan çıkarmayın. Sizi motive edecek kıvılcımları içinizde kendiniz yaratın. Kimse doğuştan donanımlı mavi yakalı, beyaz yakalı, lider gelmiyor.. Sadece geldiği gibi gitmek istemeyenlerimiz kendilerini iyi keşfediyorlar , iş hayatının basamaklarını üçer beşer çıkmak adına motivasyonu silah gibi kuşanıyorlar.  Ve motivasyonları ile rekabeti hep bir adım öne taşıyorlar, kazanan taraf oluyorlar. Motivasyonu sadece kişinin kendisine bırakmakta doğru değil tabi ki. Yöneticiler çalışanlarının ne ile motive olduklarını bilmek zorundadır , motive olmamış bir personelin iyi bir performans göstermesi beklenmemelidir… Rekabetin içinde yer almak, başarmak istiyorsanız çalışanlarınızı motive edeceksiniz.  Unvan vermekten korkmayacaksınız içi boş dolduramadığınız unvanları kaldırıp insanları gerçeklerle motive edeceksiniz..

4. Kendimizi Keşfettiğimizde Neler Olur?

Motive olmuş çalışan iş ortamındaki aurayı  değiştirir, kişilerin iş arkadaşları ile olan diyalogları bile farklı yapılanır. Motive olmuş bir garson, satış temsilcisi düşünelim müşterisini iyi tanır, yöneticisinin isteklerini bilir ,  işinden tatmin olur iş arkadaşları ile uyum içinde ilerler. Kısacası birbirini iyi tanıyan insanlar aralarındaki problemleri daha rahat çözer, bu sayede iş arkadaşları ve yöneticilerle daha iyi ilişkiler kurulabilir. Motivasyonun bir türlü sağlanamadığı örgütlerde örgütsel bağlılıkta zayıftır.  Motivasyon kişinin iş tatminini de doğru orantılı olarak etkileyecektir.

İşini zevkle yapan kişiler işine karşı olumlu tutumlar içerisindelerse iş tatmini sağlanmış demektir. Motivasyon ile desteklenmeyen işler tatminsizliği de beraberinde getirir ve çalışanlarda kimi olumsuz davranışlara , işe karşı tepkilere rastlanır. Çalışanlar işteki tatminsizliklerini işten ayrılma, sesini yükseltme, kayıtsız kalma ve bunların tam aksine bağlılık şeklinde gösterebilirler. Sesini yükselten çalışan işteki tatminsizliğini dile getirir bence bu çalışma hayatında olması gereken bir tepkidir, dışa vurum çalışan ve yönetici için önemlidir.  Kayıtsız kalan çalışanlar ise memnun değiller ama tatminsizliklerini dile getirmek yerine kaderine razı gelen bir tutum içerisindeler. En azından bir işim var maaşımı alıyorum gibi tesellilerde bulunuyorlar kendilerine. Bu iş yeri için fazlaca yıkıcı bir durum belirli bir süre sonra böyle bir çalışan iş yapmaktan kaçınacaktır. Bazı çalışanların işe tatminsizliği var ama mesleğe olan bağlılığından elinden geleni yapmaya çalışma gibi bir çabası var .

Siz iş hayatınızda bunlardan hangisisiniz? Motivasyonsuzluğunuz, işiniz ve sizin aranızda nasıl bir sonuç doğuruyor bunları ölçüp tartmalısınız ve sonrasında kendinizi doğru yerde bulmalısınız.. Bu değerlendirmeyi geç kalmadan yapın , özeleştiriden korkmayın ve kendinizi bulun…

Bunlar da ilginizi çekebilir !