Adım Adım E-Ticaret

içerik

Sunuş

Günümüzde teknolojinin gelişmesi ve internet kullanımının yaygınlaşması ile Türkiye’de eticaret sektörü hızla gelişmektedir. Bu yazımızı okuyorsanız kuşkusuz,     siz de bu gelişim ve değişime ayak uydurmak; bu büyük pazarla ilgili bilgiler edinmek istiyorsunuz. 2013 yılından beri  yazarlarımız ve sektör temsilcilerinin sitemizde paylaştığı e-ticaret ile ilgili tüm bilgileri, kitap şekline dönüştürerek bu bölümümüzde sizlerle paylaşmak istedik. Umarız paylaştığımız bu bilgiler, e-ticaret hayatınıza daha çok kazanç ve mutluluk getirir. Şimdilik 38 değil 45 çalışma ulaşılmıştır.

  1. Başlarken
  2. E-Altyapı
  3. Teşkilat (Organizasyon)
  4. Pazarlama
  5. E-Ticaret Mevzuatı ve Uygulamalar
  6. Elektronik Ticaret ile İlgili Tanımlar ve Açıklamalar

BAŞLARKEN

E-ticaret nedir?

E-ticaret hacminin büyümesi internet penetrasyonunun ve kullanıcılar arasında online alışveriş yapma  oranının yüksek olması  ile doğru orantılıdır. Son olarak gelişen  e-ticaret kanallarının akıllı telefon artı tablet ve sosyal medya platformlarının olduğu söylenebilir.

E-ticaretin avantaj ve dezavantajları?

Geleneksel ticaret internetin yaygınlaşmasıyla birlikte, birtakım sistemler aracılığıyla internet üzerinden de yapılır hale geldi. İşte internet üzerinden yapılan ticarete e-ticaret adı verilmektedir. Bu yazımızda bu sistemin artıları ve eksileri üzerinde duracağız.

Küresel E-Ticaret

Dünya genelinde e-ticaret cirosu geçen yıl yüzde 24 büyüyerek, 1 trilyon 943 milyar dolar oldu. Türkiye’nin 2014 yılındaki e-ticaret cirosu ise 11,2 milyar dolar olarak gerçekleşti

Türkiye’de E-Ticaret

v

Türkiye, İnternetle resmi olarak 12 Nisan 1993’te tanıştı. Türkiye’de e-ticaretin devlet tarafından denetimsel temelleri ise ilk olarak 1997’te atıldı ve 2003’te e-Ticaret Çalışma Grubu ile kontrol mekanizmaları anlamında kapsamı genişletildi

E-Ticaret İş Modelleri

Günümüz internet sektörünün en büyük yatırım alanı olan e-ticaret dünyasının önde gelen siteleri incelendiğinde kullandıkları altyapıların farklılığı hepinizin dikkatini çekmiştir. Müşteriden-müşteriye, Firmadan-firmaya, Firmadan-Müşteriye gibi farklı sistemlerle faaliyet gösteren bu sitelerin kullandıkları altyapılar, aynı zamanda onların ticari anlayış ve yöntemini de ifade eder.

Girişimcilik ve yatırım süreçleri

Girişimci fikirlerin aklına düştüğü ilk andan, hayat bulduğu ana ve sonrasında sürdürüldüğü süreçte sürekli girişimciliğini devam ettirmek zorundadır bu boyutuyla girişimcilik bir yaşam tarzıdır.

İş Planı Hazırlama

E ticaret yürüyüşünüzde size tüm süreçlerde yardım edecek bir  İş Planını oluşturmalısınız. E ticaret yapacak girişimcinin online ticarete başlarken yapacağı ilk adım İş Planı oluşturmaktır.

SWOT Analizi

Şirketinizin güçlü ve zayıf yanlarınızı bilmeniz hangi alanlara yatırım yapmanız gerektiğini ve hangi alanlarda iyi olduğunuzu görmenizi sağlar. Bu analizleri yaparken, sektörünüzdeki fırsatları yakında takip ederek, pazarlama ve satış alanında yeni stratejiler geliştirebilir ya da ürünleriniz hakkında ne tür geliştirmeler yapacağınız konusunda size yol gösterecektir.

ALTYAPI

Alan Adı (Domain) 

Alan adı (domain), bir web sitesinin İnternet’teki adı ve adresidir.

Hosting (Barındırma) hizmeti

Hosting veya Barındırma, bir web sitesinde yayınlanmak istenen sayfaların, resimlerin veya dokümanların internet kullanıcıları tarafından erişebileceği bir bilgisayarda tutulmasıdır.

Hazır e-ticaret paketleri

Sıfırdan yazılım oluşturmak hazır e-ticaret paketlerinden daha maliyetli, zaman isteyen ve düzgün bir yazılım firması gerektiren bir süreçtir.

ERP & CRM Yazılımları

CRM yazılımları, Müşteri ilişkileri yönetimi demektir, ERP yazılımları ise, Firmanın kurumsal kaynak planlaması demektir. CRM yazılımları ayrı olabileceği gibi ERP yazılımları içerisinde bir modül olarak da bulunabilirler.

Güvenlik

İnternet’te güvenlik nedenleri:

  1. Yazılım ve ağ altyapısından dolayı meydana gelebilecek sorunlar
  2. İnternet üzerinde veri akışı sırasında, bilgilerin çeşitli teknik açıklar şifrelendirilerek kötü amaçlı kullanım için ele geçirilme tehlikesi

Ödeme Sistemleri

E-ticaret sitelerinin başarılı olma nedenlerinden bir tanesi de; müşteriye değişik ödeme seçenekleri sunabiliyor mu? Ne kadar çok ödeme seçeneği sunulursa, o kadar müşteri kayıpları yaşanır. Bu ödeme sistem seçenekleri aşağıda belirtilmiştir:

E-Ticaret ödeme sistemleri içerisinde en yaygın kullanılan, kredi kartı ve banka kartı ile ödeme imkanı sağlayan ödeme aracıdır. Özellikler bankaların kredi kampanyalarından dolayı ülkemizde sanal pos kullanımı hat safhadadır.

3D Secure, elektronik ticaret işlemlerinin güvenliğinin artırılması amacıyla Visa ve MasterCard tarafından geliştirilmiş bir sistemdir.

Tüm kartlı alışverişlerin daha pratik ve güvenli hale getirildiği sistemlerden birisi de Bankalararası Kart Merkezi tarafından kurulan BKM express ödeme sistemi, farklı bankalara ait kartların e-ticaret sitelerilerine şifre girmeden güvenli ve pratik olarak kullanıldığı ödeme araçlarından biridir.

Bir Naspers iştiraki olan Payu, 13 ülkede faaliyet göstermektedir. Payu, Türkiye e-ticaret pazarının ihtiyaçlarına çözüm getiren yöntemlerle e-ticaret firmalarının önemli bir iş ortağı olmayı hedeflemektedir.

Kredi kartı bilgilerinizi kimse ile paylaşmadan çevrimiçi ödeme yapmanızı veya ödeme almanızı sağlayan ödeme sistemidir.

Telefon operatörü kullanılarak yapılan ödemeler veya geliştirilmiş olan mobil uygulamalar üzerinden yapılan ödemeler olarak iki kısımda inceleyebiliriz.

E-ticaret firmaları kredi kartı kullanımından dolayı bankaların kesmiş olduğu komisyon oranlarını müşterinin lehine çevirmek için havale ya da eft ödeme yöntemini kullanırlar. Bu yöntem müşterileri tarafından hoş karşılanacağından müşteri sadakati, güveni ve bağlılığı daha da artacaktır.Ayrıca güven sorunu olan tüketiciler ürün teminini kapıda ödeme seçeneğini kullanarak yapmak istemektedirler. Bu da diğer seçenek olarak müşterilere sunulmaktadır. Uygulamada bu yöntemlerin hepsi kullanılmaktadır.

TEŞKİLAT

Tedarik Zincir Yönetimi

E-Ticaret yapan firmalar iki tür ürün satmaktadırlar. Bunları mal veya  hizmet olmak üzere iki grupta toplamak mümkündür. Satılan ürün mal ise, tedarik zincirinin iyi kurgulanmış olması gerekmektedir. Dolayısıyla Tedarik Zincir Yönetimi önem kazanmaktadır.

  1. Tedarik Zinciri Yönetimi
  2. Ürün yönetimi
  3. Lojistik v Depolama
  4. Sevkiyat ve kargolama

PAZARLAMA

E-Ticaret’te Pazarlama

Pazarlama, toplumun ve bireyin sosyo-psikolojik yapılarını ilgili bilim dallarından yararlanarak inceleyen ve onların gerçek tutum ve davranışlarını öğrenmeye çalışan, mal ve hizmetlerin tüketicilere ulaştırılmasında kullanılan yöntemlerden de yararlanarak tüketicilerin istek ve ihtiyaçlarına uygun pazarlama uygulamalarının bulunmasını sağlayan bir faaliyettir. Ayrıca pazarlama, yerel, bölgesel ve ulusal pazarların birbirine bağlanmasında rol oynayan faktörlere ilgi gösterir…

  1. Marka yönetimi
  2. SEM ve SEO
  3. Facebook pazarlama
  4. E posta pazarlama
  5. Diğer dijital pazarlama kanalları

E TİCARET MEVZUATI

E-Ticaret Mevzuatı ve Uygulamalar

Devletin yasal düzenlemeler konusunda ilk adımı Bilim ve Teknoloji Yüksek Kurulu’nun (BTYK) 25 Ağustos 1997 tarihli toplantısında atılmıştır. E-Ticaretin yaygınlaştırılması amacıyla birçok çalıştay ve toplantı yapılmıştır.              E -ticaretin gelişmesiyle beraber hukuki düzenlemeler 1998, 1999, 2001, 2002, 2003, 2008, 2009 ve enson 1 Mayıs 2015  tarihinde son halini almıştır.

  1. E-Ticaretin tarihçesi
  2. Mesafeli Satış sözleşmesi
  3. E-Fatura
  4. E-İmza
  5. E-Ticaret Kanunu

örnek4

E-Ticaret ve internet ortamında bazı  tanımlamaları çok kere duyarsınız ancak; bunların ne anlama geldiğini bilmezsiniz. İşte bu nedenden dolayıdır ki okuduğumuzda anlamını bilmediğimiz birçok bilgi veya kelimeyi anlamadığımız için cümledeki anlam bütünlüğünü oluşturmakta kafamız karışmaktadır. Bugünkü yazımızda kafamızı karıştıran e-ticaret veya internet ile ilgili bazı kelime veya kelime öbeklerini açıklayacağız.

Yazımızın linkine buradan ulaşabilirsiniz

Bunlar da ilginizi çekebilir !