Yabancı Ülkelerde Elde Edilen Kazançlar ve Ödenen Vergiler Birbirine Nasıl Mahsup Edilmektedir?


 

Yurtdışına e-ihracat yapan kişiler, elde ettikleri gelirlerinden kaynaklı ilgili ülkelerde ödemiş oldukları stopaj ya da beyan yoluyla vergi ödeyenler, Türkiye’de beyan edecekleri gelir vergisinden aşağıdaki şartlarla mahsup etmeleri mümkündür:

Mükellef olan gerçek kişiler, yabancı ülkelerde elde ettikleri gelirlerinden dolayı yıllık gelir vergisi beyannamesi vermek ve diğer gelirleri nedeniyle yıllık beyanname bu gelirlerine dahil etmek mecburiyetindedirler. (GVK Md.1,2,3,4,85)

Bu mecburiyet, tutarına veya niteliğine bakılmaksızın yabancı ülkelerde elde edilen bütün gelirler için geçerlidir.

Yabancı ülkede elde edilen gelirin, mükellefin iradesi dışındaki sebeplerle Türkiye’ye getirilemediğinin kanıtlanması halinde bu gelir, elde edildiği yılın geliri sayılmayacaktır. Bu durumda söz konusu gelir, mükellefin bu geliri elde ettiği yılın geliri olarak yıllık beyanname ile tahakkuk ettireceklerdir. Ancak bu geliri, elde etmiş fakat hususi olarak ülkeye getirilmemesi durumunda bu gelir, tasarruf edildiği yılın geliri olarak yıllık beyanname ile beyan etmeleri mecburidir.(GVK, Md.85).

Beyan edilecek gelir üzerinden tarh edilen gelir vergisinden, yabancı ülkelerde ödenen benzeri vergiler mahsup edilir. Mahsup edilecek vergi tutarı, yabancı ülkelerde elde edilen kazanç ve iratlardan fazla olduğu takdirde, aradaki fark dikkate alınmaz (GVK, Md.123).


Bunlar da ilginizi çekebilir !