Mutfak Alışverişi

market

Biz kıtlık görmüş ailelerin çocuklarıyız bunun ispatı mutfak dolaplarımızdır. Bir şey bitmeden alırız sanki almazsak savaş çıkar. Az olsa evde kavgalar bile çıkar. Mutfak için listeleme davranışını ilke edinin, saklama kaplarınız büyük olmasın; çünkü dolu görünmediğinde insanda eksiklik hissettiriyor. Bunlar ne demeyin, insan alışkanlıklarından kolay kopamıyor. Ben bile ilkelerimi uygularken zorlanıyorum. Sanki mercimek olmazsa evde hiçbir şey yok gibi hissediyorsunuz. Özellikle yaşlılar bunu yapıyor. Bize de empoze etmişler. Evde pirinç var, ama en az üç kilo olmalı misafirler gelir de yetmezse ayıp olur. Sanki iki kiloluk pirinç ile insanlar doymaz. Burada iki üç kişilik misafirlerden bahsediyoruz. Depolama alışkanlığımız üst düzeyde mesela annemlerin dolabında kutularca bisküvi var. Misafir gelirse çayın yanına ikram edilir diye (annem şeker hastası, babam da karaciğer rahatsızlığı nedeniyle her şeyi yiyemiyor) alınıyor. Yani şuan gidip baksan altı yedi tane ayrı paketlerde ürünler var; ama her nedense, markete gidince yine onlardan alıyorlar. Ne gereği var bitince al değil mi? İndirim olsa belki alına bilinir. Şu depolama huyumuzdan vazgeçersek her şey çok güzel olacak.
Her şeyi taze taze alın, evde öyle kalsın kullanmadığınız bir şeyi neden alasınız ki! Bunu ciddiye alın evde yenilmeyen şeyleri kesinlikle almayın. Yemeklerinizi kişi sayısına göre ayarlayın, yapıp yapıp dökmeyin. Yok biz yemiyoruz diyorsanız buzdolabı poşetine koyun sonra bir ara çıkartıp yiyin. Dört kişilik bir aile beş kilo nohutu bir ayda bitirebilir mi? Yazık günah değil mi? Bunlar uzun süre kalınca böcekleniyor, bunu da göz önünde bulundurun. Allah’a şükür evimde yiyeceklerimi böceklendirmedim. Çöpe atacak param yok diyorsanız fazla almayın.
Ayrıca aldığınız ürünün içeriğine bakın. Bazı ürünler sizin için zararlı olabilir. Ürünün nerede ve ne zaman paketlenmiş? Ürün TSE onaylı mı? Bunlar önemli. Bazı ürünlerde artık domuz içeriği olduğu düşünülünce daha dikkat etmeliyiz. Ben aldığım ürünlerin doğal olmasına özen gösteriyorum. Ürünlerin nasıl yapıldığını okuyorum. Et ürünlerine karşı aşırı hassasım. Öyle her yerden almam. Salam ve sosis gibi ürünleri tercih etmiyorum. İçinde neler var bilmiyorum, iyi marka olsalar bile tercih etmiyorum. Sucuklarda ise fermante olanları tercih ediyorum. Bunlar fermantasyon (doğal bir mayalanma yöntemi, örneğin sütün yoğurda dönüşmesi gibi) sonucu doğal olarak oluşuyor. Günümüzdeki ürünler iyice incelenmeli son kullanma tarihine kadar paketlenme tarihi de önemli. Kaplara yerleştirirken bu kaplara etikette koyun ve son kullanma tarihini işleyin. Süresi gelmeden ürünü kullanıp rahat edersiniz.
Ürünlerinizin kapaklarını sıkıca kapatın, bunları serin yerde muhafaza edin. Özellikle fırın kalorifer gibi yerlerde bulundurmayın. Kavanozlu aldığınız ürünlerde kontrol bandı var ise bunların açılmadığına emin olun. Aldığınız ürünü fazla fazla almış olsanız da açın bir bakın bazen marka olan ürünlerin sahtesi yapılıyor. Aldığım bir bulaşık deterjanı çamaşır suyu çıkmıştır. Aldığınız ürünlerin açıklamalarını iyice okuyun. Zararlı maddeler içeriyor mu? Arkadaşın birinin fındığa alerjisi var. Fındıklı bir bisküvi yemiş gerisini siz düşünün. Sadece markette değil internet sitelerinden size gönderilen ürünlerin son kullanma tarihine, üretim yerine dikkat edin. Eğer söylenen özellikte değilse geri gönderin.

5
Pazar alışverişlerini yaparken aynı şekilde liste hazırlayın öncelikle dolabınızda olanları listenizden çıkarın. Evinizde pırasa varken neden tekrar pırasa alasınız ki? Alışveriş yaparken seçme yapmayan kişiden almayın. Seçmek sizin en doğal hakkınızdır. Alışverişi kendiniz yapın teker teker siz seçin gerekirse uyuz edin satıcıyı. Az kavga etmedim satıcıyla, “Abla herkes senin gibi olsa biz ne satacağız.” Ben kendi hakkımı arıyorum, diyorum. Size emir verir gibi konuşan kişilerden alışveriş yapmayın. Almak zorunda değilsiniz. En sinir olduğum sözlerden biri, daha fazla alsanız olmaz mı? Sana ne yahu bunlar Avrupa’da olsa açlıktan ölürler kesin. Alayım da çürüsün değil mi diyorum. Yahu biz iki kişiyiz üç kilo domatesi ne yapacağım. Her gün menemen mi yapacağım. Evde olmayan şeyleri almak en mantıklı olan şey değil mi? Evde bitmeyen bir şeyi almayın. Ne bütçenizi ne de buzdolabınızı yorun. Örneğin maydanoz, marulu alıyorum; suyu süzüldükten sonra sarıp dolaba koyuyorum, hem uzun hem sağlıklı kalıyor. Bitmeden sebze meyve almıyorum.

images (1)
Yemeklerinizi programlayın ev hanımlarının en büyük derdi acaba yarın ne yapsam. Şöyle yapın, günlere göre yapacağınız yemekleri planlayın. Böylece hem zengin içerikli ve düzenli bir yemek listeniz olur. Alışverişlerinizde bunlara dikkat edersiniz. Pişireceğiniz şeyleri alarak düzenli bir yeme alışkanlığınız olur. Dengeli beslenmiş, yiyecekleri boşa harcamamış olursunuz. Alışverişte bunlara dikkat ederseniz, hem bütçenize hem de kendinize büyük bir iyilik yapmış olursunuz.

4

Bunlar da ilginizi çekebilir !